niedziela, 17 listopada 2013

Pierogi z jarmużem i kaszą gryczaną


  • Farsz:
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 300 g jarmużu,
  • 3 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa,
  • 2 jajka
  •  
  • Ciasto:
  • 450 ml mąki,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli,
Kaszę ugotować na sypko: 
Kaszę umyć, odsączyć i zalać wodą : 1 objętość kaszy – 1,5 objętości wody. Wodę osolić. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut, pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę. Wyłączyć gaz i odstawić na kolejne 10-15 minut.
Jarmuż umyć, wyciąć z liści nerwy, sparzyć w osolonej i ocukrzonej wodzie. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Poddusić na oliwie dodając szczyptę soli i cukru aż zmięknie, dodać jarmuż, dusić aż zmięknie – w razie potrzeby wlać trochę gorącej wody.
Następnie dodać posiekane pomidory, ugotowaną kaszę oraz rozgnieciony czosnek. Wymieszać i dusić około 5 minut. Lekko przestudzić i dodać roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
Można podawać z wody lub podsmażone.


3 komentarze: