- Farsz:
- 100 g kaszy gryczanej,
- 300 g jarmużu,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie,
- sól,
- pieprz,
- oliwa,
- 2 jajka
- Ciasto:
- 450 ml mąki,
- 250 ml ciepłej wody,
- szczypta soli,
Kaszę
ugotować na sypko:
Kaszę umyć, odsączyć i zalać wodą : 1 objętość kaszy – 1,5 objętości wody. Wodę osolić. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut, pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę. Wyłączyć gaz i odstawić na kolejne 10-15 minut.
Kaszę umyć, odsączyć i zalać wodą : 1 objętość kaszy – 1,5 objętości wody. Wodę osolić. Wstawić na duży ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut, pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę. Wyłączyć gaz i odstawić na kolejne 10-15 minut.
Jarmuż
umyć, wyciąć z liści nerwy, sparzyć w osolonej i ocukrzonej wodzie. Cebule
obrać, pokroić w półplasterki. Poddusić na oliwie dodając szczyptę soli i cukru
aż zmięknie, dodać jarmuż, dusić aż zmięknie – w razie potrzeby wlać trochę
gorącej wody.
Następnie
dodać posiekane pomidory, ugotowaną kaszę oraz rozgnieciony czosnek. Wymieszać
i dusić około 5 minut. Lekko przestudzić i dodać roztrzepane jajka, dokładnie
wymieszać.
Mąkę
przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej
wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić
na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować, układać na nim porcję farszu,
przykrywać ciastem i wycinać pierogi.
Kolacjo pokaż mi się:))
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja farszu :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) wyszły smaczne :)
Usuń