Pasternak
obecnie mało znany, często mylony z pietruszką z powodu jego wyglądu. Pasternak jest większy od pietruszki i wokół miejsca, z którego wyrasta natka ma "rowek" wgłębienie z ciemną obwódką.
W smaku natomiast jest zbliżony do marchewki.
W smaku natomiast jest zbliżony do marchewki.
Pasternak
w czasach Jagiellonów był warzywem bardzo powszechnym, spełniającym role
ziemniaków.
Pasternak
można jeść na surowo tak jak marchewkę.
- 1 kg pasternaku,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz
Pasternak
umyć, obrać, pokroić. Zalać niewielką ilości wody, lekko osolić i ugotować do
miękkości. Odlać wodę, odparować, utłuc i przetrzeć przez sito. Podgrzać, doprawić
solą i pieprzem. Dodać śmietanę oraz masło. Dokładnie wymieszać.
Podoba mi się ten przepis - ciekawa jestem smaku takiego puree. Muszę się rozejrzeć za pasternakiem.
OdpowiedzUsuńpasternak do kupienia chyba u Pana Ziółko i w sklepie przy Pl. Grzybowskim. Smak lekko marchewkowy, słodki z pikantną nutą...
UsuńW zasadzie na zwykłych targach często jest sprzedawany jako pietruszka :-)
OdpowiedzUsuńto prawda :)
Usuń