środa, 6 listopada 2013

Skorzonera – po polsku



„Salsefia czyli czarne korzonki lub szparagi zimowe. Salsefia  w smaku zbliżona jest do szparagów; jest to zimowa jarzyna, (…). Obrać ją starannie, oskrobać z czarnej skórki jak szparagi i kłaść w miskę z wodą, do której wlać trochę octu, aby korzonki nie zczerniały.” Tyle o salsefii pisze Maria Monatowa w swojej książce kucharskiej na początku ubiegłego wieku. Jednak tu jest błąd, salsefia to białe korzonki, natomiast czarne to skorzonera. Te dwie jarzyny mylą się, gdyż są bardzo do siebie podobne. Skorzonera ma korzenie czarne - stąd nazwa "czarne korzonki", natomiast salsefia ma jaśniejsze korzenie - "owsiane korzonki".
Salsefia w smaku przypomina pietruszkę natomiast skorzonera szparagi.
  • skorzonera,
  • sól,
  • cukier,
  • masło,
  • bułka tarta lub migdały

Zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i cukru, włożyć salsefię i gotować do miękkości.
Na patelni lekko zrumienić bułkę tartą lub starte migdały, dodać masło, rozpuścić.
Skorzonerę wyjąć z wody, polać masłem z bułką.
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.


8 komentarzy:

  1. to prawda, jest nawet nazywana zimowymi szparagami. Ale smak jest głębszy, nieco bardziej korzenny. Ostatnio jadłam po raz pierwszy i się zakochałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Polowałam, polowałam i dzisiaj dostałam je w Piotrze i Pawle ! W końcu bo absolutnie nigdzie nie można ich kupić :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam własną skorzonerę z ogródka.Jadłem. Że "to" smakuje jak szparagi, może powiedzieć tylko ktoś kto nie jadł szparagów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może gleba inna.... nie wiem dlaczego....dla mnie (i nie tylko dla mnie) w smaku jest najbardziej zbliżona do szparagów

      Usuń