- 500 g przebranego i umytego szpinaku,
- 300 g obranych ziemniaków,
- 80 – 100 g mąki pszennej,
- sól,
- cukier,
- ostra papryka w proszku,
- pieprz,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 2 -3 łyżki oliwy lub oleju,
- 3 łyżki startego sera żółtego,
Szpinak sparzyć wrzącą wodą. Lekko osuszyć papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
Ziemniaki ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i odparować.
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie do miękkości.
Ziemniaki ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić i odparować.
Cebulę pokroić w kostkę i poddusić na oliwie do miękkości.
Szpinak
posiekać.
Ziemniaki rozgnieść z cebulą, wymieszać ze szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Dodać jajko, wymieszać a następnie dodawać mąkę. Nie dajemy od razu całej mąki. Dodając mąkę sprawdzamy czy dają się lepić ładne kulki.
Ziemniaki rozgnieść z cebulą, wymieszać ze szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Dodać jajko, wymieszać a następnie dodawać mąkę. Nie dajemy od razu całej mąki. Dodając mąkę sprawdzamy czy dają się lepić ładne kulki.
Do
wrzącej lekko osolonej wody wkładamy kluski i gotujemy do momentu zagotowania
wody.
Kluski
wyjmować łyżką cedzakową, układać w naczyniu do zapiekania wysmarowanym
tłuszczem i posypać startym serem. Zapiekać
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 8-10 minut.
Małe, szpinakowe cudeńka :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńoooo, jestem bardzo na tak! ;)
OdpowiedzUsuńsuper :)
UsuńTo może być ciekawe smakowo; Jak tylko pokaże sie na rynku młody szpinak... wykonam danie.
OdpowiedzUsuń