środa, 13 listopada 2013

Tarta jesienna II – śliwkowo - gruszkowa





Prosta tarta z jesiennymi owocami.

Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. 


Następnie ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
Migdały i biszkopty zetrzeć.
Gruszki obrać, pokroić w sporą kostkę. Śliwki przeciąć na pół, wyjąć pestki. Owoce przełożyć do garnka, dodać kardamon, gotować około 15-20 minut. Następnie owoce przecedzić a powstały sok gotować aż zgęstnieje. Połączyć z owocami, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
Formę do tarty wysmarować masłem. 


Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim formę – dno i boki. 


Następnie boki ładnie wyrównać.


Ponakłuwać widelcem. 


Przykryć ciasto papierem do pieczenia, 


wysypać fasolą, ryżem, kulkami porcelanowymi… Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. 


Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec około 10 minut aż ciasto się lekko zrumieni.
Białka z solą ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca, pod koniec ubijania dodawać stopniowo sok z cytryny.  


Owoce wymieszać z migdałami, a następnie dodać do piany z białek i delikatnie połączyć. 


Wyłożyć masę owocową na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30 minut. 
Polecam również tartę  jabłkowo-gruszkową

  • Ciasto:
  • 200 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 100 g zimnego masła,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • 1 łyżka calvadosu, śliwowicy lub żubrówki,
  •  
  • Farsz:
  • 1 kg śliwek,
  • 600 g gruszek,
  • 3-4 krople esencji kardamonowej – lub odrobinę zmielonego kardamonu,
  •  
  • polewa:
  • 3 białka,
  • 1 szczypta soli,
  • 140 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego,
  • 80 g migdałów,
  • 40 g biszkoptów,

5 komentarzy: