Prosta tarta z jesiennymi owocami.
Wszystkie
składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
Migdały
i biszkopty zetrzeć.
Gruszki
obrać, pokroić w sporą kostkę. Śliwki przeciąć na pół, wyjąć pestki. Owoce przełożyć
do garnka, dodać kardamon, gotować około 15-20 minut. Następnie owoce
przecedzić a powstały sok gotować aż zgęstnieje. Połączyć z owocami, wymieszać,
odstawić do ostygnięcia.
Formę
do tarty wysmarować masłem.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim formę – dno i boki.
Następnie boki ładnie wyrównać.
Ponakłuwać widelcem.
Przykryć
ciasto papierem do pieczenia,
wysypać fasolą, ryżem, kulkami porcelanowymi… Wstawić
do pieca nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.
Po tym czasie zdjąć papier z
obciążeniem i piec około 10 minut aż ciasto się lekko zrumieni.
Białka
z solą ubić na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż masa
będzie sztywna i błyszcząca, pod koniec ubijania dodawać stopniowo sok z
cytryny.
Owoce
wymieszać z migdałami, a następnie dodać do piany z białek i delikatnie połączyć.
Wyłożyć masę owocową
na podpieczone ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25-30
minut.
Polecam również tartę jabłkowo-gruszkową
Polecam również tartę jabłkowo-gruszkową
- Ciasto:
- 200 g mąki,
- 1 jajko,
- 100 g zimnego masła,
- 1 łyżka zimnej wody,
- 1 łyżka calvadosu, śliwowicy lub żubrówki,
- Farsz:
- 1 kg śliwek,
- 600 g gruszek,
- 3-4 krople esencji kardamonowej – lub odrobinę zmielonego kardamonu,
- polewa:
- 3 białka,
- 1 szczypta soli,
- 140 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku cytrynowego,
- 80 g migdałów,
- 40 g biszkoptów,
Pyszności musi być?:)
OdpowiedzUsuńdobra była :)
Usuńna pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńwitam,jaka duża ta forma chodzi mi o średnicę.Muszę spróbować upiec taką.
OdpowiedzUsuńmoja ma 25 cm, może być trochę większa lub mniejsza, pozdrawiam
Usuń