Topinambur,
słonecznik bulwiasty, bulwa - pochodzi z Ameryki Północnej, do Europy przywieziony
na początku XVII wieku. W Polsce znany od 1730 roku.
Niestety
zapomniany, teraz powoli wraca na nasze stoły :)
Można
go spożywać na surowo, gotować, smażyć…, można jeść ze skórką. W smaku przypomina
ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową.
- topinambur,
- sól,
- masło
Topinambura
umyć, obrać, ugotować w niewielkiej ilości wody lekko osolonej do miękkości.
Odlać wodę, odparować. Dodać masło i utrzeć na gładkie puree.
Gdzie dopaść tego jegomościa, od 3 miesięcy próbuję go namierzyć i jakos nie mam szczęścia.
OdpowiedzUsuńw Warszawie pod Halą Mirowską, na targach gdzie bywa Pan Ziółko http://panziolko.pl , w Makro
OdpowiedzUsuń