- Krążki orzechowe:
- 120 g orzechów laskowych,
- 4 białka,
- 50 g cukru,
- 20 g mąki,
- Biszkopt genueński:
- 4 jajka,
- 125 g cukru,
- 100 g mąki,
- 60 g rozpuszczonego masła,
- Do nasączenia:
- 40 g cukru,
- 4 łyżki wody,
- 80 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki
- Krem:
- 220 g masła,
- 120 g cukru pudru,
- 40 - 50 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki,
- 3 żółtka,
- 80 g migdałów w płatkach,
Krążki orzechowe:
Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Wyjąć, przesypać na ściereczkę, zwinąć i porządnie pocierać – w ten sposób pozbędziemy się skórki. Następnie orzechy zetrzeć/zmielić.
Białka
ubić z cukrem na sztywną pianę, wymieszać z mąką i 100 gramami (resztę
zostawić do przybrania) startych orzechów.
Blachy
wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować okręgi o średnicy 26 cm.
Masą wysmarować oba okręgi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na
60 minut. Wyjąć z piekarnika i przełożyć
krążki na blat.
Biszkopt genueński:
Jajka z cukrem ubić na parze a następnie dalej ubijać aż do ostudzenia (należy uważać, aby jajek nie przegotować). Następnie dodać mąkę, wymieszać i wlać masło dalej delikatnie mieszając. Przełożyć ciasto do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Biszkopt genueński:
Jajka z cukrem ubić na parze a następnie dalej ubijać aż do ostudzenia (należy uważać, aby jajek nie przegotować). Następnie dodać mąkę, wymieszać i wlać masło dalej delikatnie mieszając. Przełożyć ciasto do tortownicy (średnica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczony
biszkopt wyjąć z tortownicy i odstawić do ostudzenia.
Do nasączenia:
Zagotować cukier i wodę, zdjąć z ognia, wlać nalewkę z wiśni, ostudzić.
Do nasączenia:
Zagotować cukier i wodę, zdjąć z ognia, wlać nalewkę z wiśni, ostudzić.
Krem:
Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać po trochę cukru i po jednym żółtku (wszystkie składniki powinny być ciepłe – w temperaturze pokojowej, jajka przez rozbiciem sparzone), gdy masa będzie pulchna dodawać powoli nalewkę.
Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać po trochę cukru i po jednym żółtku (wszystkie składniki powinny być ciepłe – w temperaturze pokojowej, jajka przez rozbiciem sparzone), gdy masa będzie pulchna dodawać powoli nalewkę.
Płatki
migdałów podprażyć na suchej patelni, uważając aby ich nie spalić.
Na
płaskim talerzu ułożyć krążek orzechowy, posmarować go ¼ kremu. Na nim położyć
biszkopt (delikatnie, równo ściąć wierzch biszkoptu), nasączyć przygotowanym
wcześniej płynem, posmarować ¼ kremu, przykryć drugim krążkiem orzechowym. Brzegi
i wierzch tortu posmarować resztą kremu. Boki obłożyć podprażonymi migdałami, wierzch
posypać pozostałymi zmielonymi orzechami.
apetyczny!
OdpowiedzUsuńoj smaczny :)
UsuńAle musiał być aksamitny ... pycha :)
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńdzięki :0 smakuje też super ;)
Usuńsuper wygląda :)
OdpowiedzUsuń:) i smakuje :)
Usuń