Udka gęsie pieczone w czerwonej kapuście.
Nogi
oczyścić, obciąć nadmiar skóry i tłuszczu. Każdą nogę przeciąć na pół, oprószyć
solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na godzinę.
Tłuszcz i skórę stopić.
Kapustę
poszatkować, oprószyć solą, dokładnie wymieszać wygniatając ją i odstawić na 20
minut.
Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu gęsim (tym, który
wcześniej wytopiliśmy) w garnku lub na głębokiej patelni. Gdy cebula zmięknie dodać
odciśnięta kapustę i dusić aż zmięknie, dolewając trochę gorącej wody. Następnie
dodać do kapusty sok z cytryny, miód, wino i doprawić do smaku. Dusić razem
około 5 minut.
Jabłka
obrać, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne.
Nogi gęsi obsmażyć z obu stron na rumiano.
Dno
gęsiarki posmarować tłuszczem gęsim, na dnie ułożyć warstwę kapusty następnie
ćwiartki jabłek, na nich gęś, przykryć kapustą. Gęsiarkę przykryć.
Wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni na około godzinę, aż nogi będą miękkie.
- 2 nogi gęsie,
- sól,
- majeranek,
- 1,5 -2 kg czerwonej kapusty,
- 3 cebule,
- sok z cytryny,
- 6 jabłek grójeckich,
- 3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego,
- 300 m czerwonego wytrawnego wina,
Użyłam
jabłka i miód – produkty, które znalazły się na liście z europejskimi znakami :
Podkarpacki
miód spadziowy –Chroniona Nazwa Pochodzenia ChNP –„europejski znak przyznawany
produktom regionalnym wyjątkowej
jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej
ich związek z tym miejscem.
Wszystkie
surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru
geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze.”
Jabłka
grójeckie – Chronione Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest to europejski znak
przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do
miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Oznaczenie
ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu musi
przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.”
http://www.trzyznakismaku.pl/
pierś gęsi w winie
Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych
Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami
Pierś z gęsi
pierś gęsi w winie
Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych
Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami
Pierś z gęsi
zastawa z
To musi być wspaniałe!
OdpowiedzUsuńprzepis wypróbowany wielokrotnie. Rewelacja
OdpowiedzUsuńdzięki bardzo :) cieszy mnie bardzo gdy otrzymuję takie informacje :) miód na moje serce :) serdecznie pozdrawiam
Usuń