Jakiś
czas temu na zaproszenie Akademii Smaku
Siemensa
miałam przyjemność brać udział w
warsztatach, które odbyły się w Centrum Domowych Inspiracji Centrum Domowych
Inspiracji
przy Al. Jerozolimskich 183 w Warszawie.
Warsztaty prowadził Jan Czyż ekspert
firmy Kondrat Wina Wybrane.
Podczas spotkania mogliśmy przetestować swój zmysł
powonienia – dostaliśmy kilkanaście próbek zapachowych, zapachów które można
spotkać w winach i mieliśmy je nazwać – skojarzyć z popularnymi aromatami –
masło, anyż, kamfora, migdały, marcepan…. To wcale nie jest takie proste.
Następnie
Jan Czyż pomagał nam dobrać najlepsze z proponowanych win do dań wcześniej
przez nas przygotowanych pod okiem Konrada Birka i Roberta Wojnarowskiego, z restauracji
Sowa & Przyjaciele.
Przyrządziliśmy:
Marynowane plastry ośmiornicy z małżami i chrupiącą sałatką z owoców południowych.
Pikantną pierś z kaczki w wędzonej czerwonej papryce podaną z karmelizowanymi gruszkami z winem Tokaj.
Pieczonego łososia norweskiego podanego na purre z bobu i koziego sera z sałatką kopru włoskiego i rzodkiewki.
Combry jagnięce z sałatką z karczochów i rukoli oraz serem Le Rustique.
Mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremowym serkiem z chałwą.
Marynowane plastry ośmiornicy z małżami i chrupiącą sałatką z owoców południowych.
Pikantną pierś z kaczki w wędzonej czerwonej papryce podaną z karmelizowanymi gruszkami z winem Tokaj.
Pieczonego łososia norweskiego podanego na purre z bobu i koziego sera z sałatką kopru włoskiego i rzodkiewki.
Combry jagnięce z sałatką z karczochów i rukoli oraz serem Le Rustique.
Mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremowym serkiem z chałwą.
Do
wyboru mieliśmy następujące wina:
Alvarinho QM Vinho Verde DOC
Muri Gries Pinot Nero Alto Adige DOC
Chateau Franc Baudron La Vallee Montagne Saint
Emilion AOC
Grotta
del Sole Lacryma Christi del Vesuvio Bianco DOC
Vieux
Parc Tradition Rose Corbières AC
Faust Riesling Halbtrocken Rheingau
Olivares Crianza Jumilla DO
Do
ośmiornicy dobraliśmy świetnie komponujące się z owocami morza Alvarinho QM Vinho Verde DOC.
Do jagnięciny z jej dodatkami najlepiej zagrało
młode, owocowe Muri Gries Pinot Nero Alto Adige DOC.
Do
kaczki najbardziej odpowiadało nam czerwone Chateau Franc Baudron La Vallee Montagne Saint Emilion AOC,
chociaż ja (
moja wyjątkowa słabość) podałabym Faust Riesling Halbtrocken Rheingau.
Pieczonego
łososi z bobem i kozim serem połączyliśmy z różowym Vieux Parc Tradition Rose Corbières AC.
No i na zakończenie deser - był mus śliwkowy z
przyprawami korzennymi i kremowym serkiem z chałwą, ja bym go pominęła (jak dla
mnie za słodki, wolę zdecydowanie mniej słodkie słodycze ;) ) a zostawiłabym
wino do niego podane Olivares Crianza Jumilla DO
Generalnie są pewne zasady łączenia win z potrawami,
ale nie zawsze się one sprawdzają i czasem trzeba poszukać innych połączeń.
Czasem do białej ryby podaje się wino czerwone… a zależy to od dodatków, sosu…
i co komu smakuje ;)
Trzeba próbować,
próbować, próbować.
Ładne te potrawy:) A i smacznie pewnie było?
OdpowiedzUsuńsmacznie było :)
Usuń