- 600 g wołowiny – ja użyłam świecę wołową,
- 2 cebule,
- pieprz młotkowany z kolendrą,
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem,
- 8 źdźbeł trawy żubrowej,
- sól,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- mąka do oprószenia,
- cukier,
- tłuszcz do smażenia
Mięso
pokroić w plasterki grubości około 0,5cm. Cebule pokroić w półplasterki. Mięso oprószyć pieprzem, suszonymi
pomidorami, mąką i podsmażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć do garnka. Cebule
poddusić i dodać do mięsa. Na patelnię wlać wino, zagotować i wlać do mięsa.
Dodać trawę żubrową, wlać około 200 ml gorącej wody i zagotować. Doprawić do
smaku solą, pieprzem i cukrem. Dusić do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz