- 1,5-2 kg kartofli do pieczenia,
- 3 cebule,
- 250 g kopru włoskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 300 g boczku wędzonego parzonego,
- chilli,
- sól,
- 200 g mozzarelli
Kartofle
umyć, obrać zalać zimna wodą, dodać sól, gotować 10 -15 minut od zagotowania –
ziemniaki powinny być lekko niedogotowane. Odlać wodę, odparować.
Boczek
pokroić w plasterki wielkości około 1,5 x 3 cm.
Cebule pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Cebulę poddusić dodając szczyptę cukru i soli, czosnek oraz chilli. Przełożyć do formy do zapiekania. Poddusić koper włoski, dodać do cebuli. Następnie poddusić boczek. Kartofle pokroić na kawałki około wielkości około 2 x 3 cm. Dodać do cebuli, wymieszać.
Podduszony boczek wraz z wytopionym tłuszczem wyłożyć na kartofle.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wyjąć zapiekankę, zamieszać, dodać pokrojoną mozzarellę i wstawić do piekarnika.
zastawa z
Cebule pokroić w piórka. Czosnek posiekać. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki. Cebulę poddusić dodając szczyptę cukru i soli, czosnek oraz chilli. Przełożyć do formy do zapiekania. Poddusić koper włoski, dodać do cebuli. Następnie poddusić boczek. Kartofle pokroić na kawałki około wielkości około 2 x 3 cm. Dodać do cebuli, wymieszać.
Podduszony boczek wraz z wytopionym tłuszczem wyłożyć na kartofle.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia wyjąć zapiekankę, zamieszać, dodać pokrojoną mozzarellę i wstawić do piekarnika.
zastawa z
pysznie:) lubię zapiekanki:d
OdpowiedzUsuń