czwartek, 28 listopada 2013

Zupa grzybowa na gęsinie



Taką zupę można przyrządzić, gdy mamy całą gęś lub kaczkę a nie pieczemy jej w całości, lecz wykorzystujemy poszczególne elementy lub ją luzujemy. Można też ugotować ją ze skrzydełek oraz podrobów.
Do ugotowania jej wykorzystujemy:

  • korpus,
  • skrzydełka,
  • żołądek,
  • serduszko,
  • włoszczyzna,
  • 50 g grzybów suszonych – prawdziwki i podgrzybki,
  • pieprz ziarnisty,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy,
  • sól,
  • 3-4 ziemniaki,
Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól. Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie.
Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy.
Kartofle obrać, pokroić w kostkę, ugotować w lekko osolonej wodzie.
Grzyby pokroić.
Do przecedzonego wywaru dodać ugotowane kartofle i grzyby, doprawić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz