Taką
zupę można przyrządzić, gdy mamy całą gęś lub kaczkę a nie pieczemy jej w
całości, lecz wykorzystujemy poszczególne elementy lub ją luzujemy. W sklepach dostępne są teraz korpusy kaczek i gęsi, tak zwane porcje rosołowe.
Do
ugotowania jej wykorzystujemy:
- korpus,
- skrzydełka,
- żołądek,
- serduszko,
- włoszczyznę,
- garść grzybów suszonych,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie,
- listek laurowy,
- sól,
- 2-3 ziemniaki,
- zacierki:
- 200 g mąki,
- 2 jajka,
- 4 łyżki zimnej wody,
- szczypta soli.
Mięso
opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę,
kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela
angielskiego, listek laurowy, sól, zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować
aż mięso będzie miękkie.
Ugotowaną
zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do
zupy.
Kartofle
obrać, pokroić w kostkę, ugotować w lekko osolonej wodzie.
Zacierki:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, wodę, sól i zagnieść ciasto. Następnie
posiekać je podsypując mąką lub zetrzeć na tarce. Kluseczki wrzucić do wrzącej
i osolonej wody, ugotować, odcedzić.
Grzyby
pokroić.
Do
przecedzonego wywaru dodać ugotowane kartofle, grzyby i zacierki, zagotować.
pierogi z gęsi z nutą pomarańczy
gęś pieczona
gęś pieczona - biała kołudzka
pierś gęsi w winie
Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych
Gęś kocha wino
Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami
Uda gęsi w czerwonej kapuście
Polecam
inne przepisy z gęsi
pierogi z gęsi z nutą pomarańczy
gęś pieczona
gęś pieczona - biała kołudzka
pierś gęsi w winie
Gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych
Gęś kocha wino
Gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami
Uda gęsi w czerwonej kapuście
chyba jeszcze nie jadłam zupy na gęsinie?
OdpowiedzUsuńbardzo lubię zupy na gęsinie, a krupnik.....
UsuńBrukwianka na gęsi. Czasem z pierogami z białą gryką i gęsiną.
Usuńnigdy nie jadłam
UsuńNie jadłam nigdy zupy gotowanej na gęsi, ale chętnie bym spróbowała...
OdpowiedzUsuńpolecam :) jest naprawdę dobra, a jaki krupnik na gęsi jest dobry ....
Usuń