poniedziałek, 30 grudnia 2013

Baranina ze śliwkami i migdałami



Baranina ze śliwkami i migdałami.

  • 1,4 kg baraniny( łopatka lub udziec)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 2,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1,5 łyżeczki kurkumy,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g suszonych śliwek,
  • 100 g migdałów,
  • laska cynamonu,
  • skórka z ½ cytryny,
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • oliwa

Migdały sparzyć obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Śliwki przekroić na pół.
Cebule posiekać w kostkę, czosnek posiekać.
Mięso pokroić na spore kawałki. Na dno naczynia do zapiekania ( u mnie żeliwna gęsiarka) wlać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić przyprawy i chwile przesmażyć, następnie dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Mięso przełożyć na talerz. Następnie poddusić do miękkości cebulę z czosnkiem. W razie potrzeby dodać trochę oliwy.
Do cebuli dodać mięso, laskę cynamonu, skórkę cytryny, wlać około 700 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na około 6 godzin – mięso powinno być miękkie.
Do mięsa dodać migdały, śliwki i miód, piec jeszcze pół godziny.
Najlepiej podawać z kuskusem.


1 komentarz: