piątek, 13 grudnia 2013

Bolo rei, Bolo de Rei - królewskie ciasto



Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie.
Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten komu trafi się bób będzie musiał przygotować bolo de rei w następnym roku.

  • 900 g mąki
  • 50 g drożdży,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 150 ml ciepłego mleka lub ciemnego piwa,
  • 150 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  •  
  • 100 ml Porto,
  • 200 g bakalii – rodzynki, orzechy, migdały…
  • żółtko,
  • 2 – 3 łyżki cukru perlistego,
  • 200 g owoców kandyzowanych (pomarańcze, morele, wiśnie…) pokrojonych w kawałki,

Bakalie pokroić i zalać porto, odstawić.
Masło roztopić.
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i pomarańczową.
Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, utarte jajka, mleko lub piwo, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Na koniec dodać bakalie i jeszcze chwilę wyrabiać.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 


Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Układamy na niej ciasto formując koło z dziurą o średnicy 5 cm. Posypać mąką i odstawić na 30 minut.
Ciasto posmarować rozmąconym żółtkiem, udekorować kandyzowanymi owocami i cukrem perlistym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut.



2 komentarze: