Można
się zastanawiać, po co robić chrzan? Przecież w sklepach półki uginają się pod
ciężarem słoiczków pełnych chrzanu – do wyboru, do koloru…. No tak, ale gdy sprawdzimy
zawartość chrzanu w chrzanie to możemy się zdziwić…. Chrzanu w chrzanie jest
około 50%. Gdy jest 60% to już jest bardzo dobrze. Do tego ocet i wiele, wiele
innych składników…. A może warto na święta zrobić chrzan gdzie zawartość
chrzanu w chrzanie będzie bliska 100%? Użyć tylko chrzanu, soku z cytryny i trochę
cukru…..
- 1 kg chrzanu w korzeniach,
- sok z 3 cytryn
- 2 łyżki cukru
Korzenie chrzanu umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dokładnie wymieszać dodając sok z cytryny, cukier oraz przegotowaną wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.
Nigdzie nie jest podane czy chrzan można pasteryzować a szkoda bo to bardzo ważne proszę podajcie z przepisem
OdpowiedzUsuńnigdy nie pasteryzowałam chrzanu i nie wiem czy się pasteryzuje, nie spotkałam się z takim przepisem. Zawsze w rodzinie chrzan robiło się świeży. Gotowany traci ostrość... więc podczas pasteryzacji pewnie też
Usuń