wtorek, 17 grudnia 2013

Chrzan



Można się zastanawiać, po co robić chrzan? Przecież w sklepach półki uginają się pod ciężarem słoiczków pełnych chrzanu – do wyboru, do koloru…. No tak, ale gdy sprawdzimy zawartość chrzanu w chrzanie to możemy się zdziwić…. Chrzanu w chrzanie jest około 50%. Gdy jest 60% to już jest bardzo dobrze. Do tego ocet i wiele, wiele innych składników…. A może warto na święta zrobić chrzan gdzie zawartość chrzanu w chrzanie będzie bliska 100%? Użyć tylko chrzanu, soku z cytryny i trochę cukru…..


  • 1 kg chrzanu w korzeniach,
  • sok z 3 cytryn
  • 2 łyżki cukru


Korzenie chrzanu umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dokładnie wymieszać dodając sok z cytryny, cukier oraz przegotowaną wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.
Niektórzy dodają śmietanę, ale tą można zawsze dodać bezpośrednio przed podaniem.




2 komentarze:

  1. Nigdzie nie jest podane czy chrzan można pasteryzować a szkoda bo to bardzo ważne proszę podajcie z przepisem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie pasteryzowałam chrzanu i nie wiem czy się pasteryzuje, nie spotkałam się z takim przepisem. Zawsze w rodzinie chrzan robiło się świeży. Gotowany traci ostrość... więc podczas pasteryzacji pewnie też

      Usuń