- Płat dorsza,
- sól,
- sok z cytryny,
- soliród
- oliwa,
- masło
Jeżeli
mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej,
opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę.
Oczyszczony, umyty płat ryby osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć lekko solą, skropić sokiem cytrynowym.
Na
patelnię wlać oliwę, podgrzać, położyć na patelni kawałek papieru do pieczenia,
rozpuścić na nim masło – wymieszać z oliwą z patelni, położyć na nim rybę skórą
do dołu i smażyć aż skórka się zrumieni, odwrócić na drugą stronę, dodać
soliród i smażyć jeszcze chwilę.
Najlepiej
sprawdzić czy ryba jest usmażona wkładając metalową wykałaczkę na 3-4 sekundy w
środek mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie gorący oznacza, ze
ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę smażyć.
Położenie
papieru na patelni ułatwia nam smażenie – ryba się nie przykleja, nie „rwie”,
łatwiej ją przewracać na drugą stronę. Sposób warty wypróbowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz