U
niektórych na stole wigilijnym pojawia się ugotowana fasola, między
innymi w domu rodzinnym mojego Męża. Bez dodatków. Po prostu
fasola jaś ugotowana al dente, żadna rozgotowana.
- Fasola,
- sól
Fasolę
przebrać wypłukać i....
1. zalać zimną wodą, odstawić
na noc i następnego dnia ugotować do pożądanej miękkości, pod
koniec gotowania fasolę posolić
lub
2. fasolę
zalać zimną wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia i
następnie ugotować do pożądanej miękkości. lub
Pod koniec gotowania posolić.
Podczas
gotowania należy pilnować aby nie wygotowała się woda, w razie
potrzeby dolać gorącą wodę. Ugotowaną fasolę odcedzić.
Użyłam fasolę wrzawską.
Fasola
wrzawska – czyli fasola tyczna „Piękny Jaś” zaliczana do
fasoli wielokwiatowej (Phaseolus multiflorus), uprawiana w północnej
części Kotliny Sandomierskiej, w widłach Wisły i Sanu. Nazwa
pochodzi od wsi Wrzawy, która stanowi centrum tego fasolowego
zagłębia.
Fasola
wrzawska posiada certyfikat - Chroniona
Nazwa Pochodzenia ChNP –„europejski
znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej
jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest
wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Wszystkie
surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z
określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania
odbywają się na tym obszarze.”http://www.trzyznakismaku.pl/
zastawa z
Moja ulubiona otrawa na wigilii to fasola z kompotem z suszu:)
OdpowiedzUsuńnie próbowałam nigdy... ale nie mówię nie. Lubię jedno i drugie :) Podaje się na zakończenie jako deser czy w tak zwanym międzyczasie?
Usuńja to zjadam na deser:) --- u u mnie w domu to zakończenie kolacji wigilijnej:) - wspomnienie mojej Babci z dzieciństwa:) - ale moim zdaniem pasuje tu tylko fasola z doliny Pieknego Jasia:)
OdpowiedzUsuńw tym roku spróbujemy :) takie smaki z dzieciństwa..... :)
Usuńdo tej fasoli dodaj barszcz czerwony na kośćiach lub jarski pychota
OdpowiedzUsuńdo barszczu też dodaję http://www.krolestwogarow.pl/2013/01/barszcz-ukrainski.html, a tu jako samodzielne danie, polecam, warto spróbować :)
Usuń