Kapustę
kiszoną odcisnąć (jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać w zimnej wodzie),
pokroić.
Grzyby
wypłukać, zalać zimną wodą i ugotować.
Cebulę
pokroić w półplasterki.
Do
garnka wlać olej, dodać cebulę, podsmażyć ze szczyptą cukru.
Dodać kapustę, przyprawy, wlać wywar z
gotowania grzybów, trochę wody (kapusta nie lubi się dusić na sucho) i dusić do miękkości.
Grzyby
pokroić, podsmażyć na oleju. Śliwki wypestkować, razem z grzybami dodać do kapusty dusić około 3 godziny. Następnie wlać około 500
ml wina i dusić... .
Jak
dla mnie im dłużej tym lepiej. Kapusta powinna dusić się kilka godzin. A
najlepsza jest po 3 dniach (gotowania z przerwami) i po przemrożeniu.
- 1,5 kg kiszonej kapusty,
- 100 g grzybów suszonych,
- 100 g śliwek - suska sechlońska*,
- 1 - 2 cebule,
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina,
- olej,
- 6 ziaren pieprzu,
- listek laurowy,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- 2 szt. jałowca,
- cukier
*
Suska
sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka (drylowana lub z pestką). W
miejscowej gwarze „suska” znaczy tyle co suszona, a „sechlońska” pochodzi od
nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, w Małopolsce, z której
wywodzi się tradycja suszenia śliwek.
Chronione Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Oznaczenie
ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu musi
przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.”
Wygląda bosko, aż czuję jej zapach :D ahh zjadłabym!
OdpowiedzUsuńto prawda, pachnie wspaniale :)
Usuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńjest pyszna :) nie wyobrażam sobie Wigilii bez takiej kapusty :)
UsuńJuż jutro będę ja robić 🥰
OdpowiedzUsuńCzy zamiast śliwki podwędzanej można dodać konfiturę ze śliwek?
OdpowiedzUsuńBędzie inny smak, ale myślę, że tak, chociaż pewnie lepiej jakby to były powidła. Powidła mniej słodkie, a konfitura może dać za dużo słodyczy. Pozdrawiam :)
Usuń