Karp nie musi być tylko w galarecie lub smażony. Karp może być również marynowany.
- płaty z karpia,
- sól,
- olej do smażenia,
- zalewa:
- 500 ml wody,
- 500 ml octu 3%,
- duża cebula,
- średnia marchewka,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- liść laurowy,
- 5-6 ziaren ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu czarnego,
- sól,
- cukier.
Płaty
pokroić w dzwonka szerokości około 4 cm, oprószyć solą.
Smażyć
na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone przekładać na ręcznik papierowy, odstawić do
ostudzenia.
Włoszczyznę
obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebule pokroić w krążki. Włożyć do wody,
dodać przyprawy i ugotować aż będą al dente. Wlać ocet, zagotować. Gotować pod
przykryciem. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Ostudzić.
Zimną
rybę ułożyć w wyparzonym słoiku, zalać zimną marynatą. Odstawić w chłodne
miejsce na 3-4 dni.
polecam
inne dania z rybą w roli głównej:
oraz
dania wigilijne
Karpia w marynacie nigdy nie robiłam i takiego przepisu szukałam. Proszę podać, ile cukru dodać do marynaty, by nie wyszedł mi karp w syropie. Aga.
OdpowiedzUsuńcukru dodaję do smaku, trudno powiedzieć dokładnie ale mniej więcej około 1,5 łyżki ( mniej więcej 15 gramów). Gotowa zalewa powinna być lekko słona i słodko kwaśna. Należy zrównoważyć kwaśny smak octu.
Usuńserdecznie pozdrawiam Joanna