sobota, 7 grudnia 2013

Karp w marynacie


Karp nie musi być tylko w galarecie lub smażony. Karp może być również marynowany. 


  • płaty z karpia,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • zalewa:
  • 500 ml wody,
  • 500 ml octu 3%,
  • duża cebula,
  • średnia marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • liść laurowy,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól,
  • cukier.
Płaty pokroić w dzwonka szerokości około 4 cm, oprószyć solą.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone przekładać na ręcznik papierowy, odstawić do ostudzenia.
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w plasterki. Cebule pokroić w krążki. Włożyć do wody, dodać przyprawy i ugotować aż będą al dente. Wlać ocet, zagotować. Gotować pod przykryciem. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Ostudzić.


Zimną rybę ułożyć w wyparzonym słoiku, zalać zimną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni.


Karp w marynacie może stać około tygodnia.





polecam inne dania z rybą w roli głównej:
 
oraz dania wigilijne




2 komentarze:

  1. Karpia w marynacie nigdy nie robiłam i takiego przepisu szukałam. Proszę podać, ile cukru dodać do marynaty, by nie wyszedł mi karp w syropie. Aga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukru dodaję do smaku, trudno powiedzieć dokładnie ale mniej więcej około 1,5 łyżki ( mniej więcej 15 gramów). Gotowa zalewa powinna być lekko słona i słodko kwaśna. Należy zrównoważyć kwaśny smak octu.
      serdecznie pozdrawiam Joanna

      Usuń