W połowie grudnia miałam przyjemność uczestniczyć w drugiej już degustacji zorganizowanej przez LuxItalyWine (pierwsza oprócz win koncentrowała się na wędlinach oraz ciastach) w warszawskiej restauracji CONCEPT. Podczas kameralnego lunchu oprócz win gwiazdą była toskańska biała trufla.
Pochodziła ona od producenta SAVINI TARTUFI z podflorenckiego San Miniato. Miasta, w którym w 1954 roku znaleziono największą na świecie ważącą 2520 gramów biała truflę. Trufla ma kształt bulwy z chropowatą skórką. Występuje niezwykle rzadko dlatego też jej cena jest bardzo wysoka. Jej bardzo silny zapach i aromat sprawia, że nawet niewielka jej ilość nadaje potrawie charakterystyczny smak i zapach.
W podanych nam daniach nie została użyta świeża trufla lecz przetwory z niej wykonane właśnie w SAVINI TARTUFI.
W pięknych wnętrzach restauracji CONCEPT – mieszczącej się w dawnej łaźni - w przyjemnej niespiesznej atmosferze, w doborowym towarzystwie degustowaliśmy 12 win, które prezentował Riccardo Gabriele. Są one w większości jeszcze niedostępne w Polsce ale mam nadzieję, że to się szybko zmieni.
Do
poszczególnych win szef kuchni proponował dania
Crostino Toscano z kremem truflowym
COLLE
SANTA MUSTIOLA - „Poggio ai Chiari” IGT Toscana Sangiovese 2005
BOSCARELLI
- Vino Nobile di Montepulciano DOCG 2010
GIACOMO
FENOCCHIO – „Bussia” Barolo DOCG 2009
TAVERNA
– Aglianico del Velture DOC 2009
Roladki z szynki parmeńskiej z nadzieniem z nóżek wieprzowych i jajek przepiórczych z dodatkiem trufli.
FATTORIA
LAVACCHIO – “Cedro” Riserva DOCG Chianti Rufina 2008
PODERE
LA CHIESA – „Sabiniano di Casanova” IGT Toscana Rosso 2008
BADIA
DI MORRONA – „N’Antia” IGT Toscana Rosso 2009
IL
MORO – „Il Moro di San Giovanni” IGT Toscana Rosso 2010
FATTORIA
CASA DI TERRA – „Moreccio” DOC Bolgheri Rosso 2010
DI
FILIPPO – Sagrantino di Montefalco DOCG 2009
oraz
deser:
Z win
najbardziej zapadły mi w pamięci:
Mocno
skoncentrowane pochodzące w 100% ze szczepu Aglianico TAVERNA –
„Aglianico del Velture” DOC 2009 z dominującymi aromatami
dojrzałych malin i czerwonych owoców. Świeże i owocowe.
Bardzo
aromatyczne owocowo-kwiatowe BOSCARELLI - Vino Nobile di
Montepulciano DOCG 2010.
FENOCCHIO
- Barolo „Bussia” DOCG 2009 to 100% Nebbiolo. Wino to
urzekło mnie aromatami wiśni, dzikich malin, nutami lukrecji,
goździków i przypraw oraz kandyzowanych skórek owoców
cytrynowych. Wino o bardzo dobrej strukturze. Świeże i z długim
przyjemnym finiszem.
PODERE LA CHIESA – „Sabiniano di Casanova” IGT Toscana Rosso 2008 to 60 % Sangiovese, 25 % Cabernet Sauvignon i 15% Merlot. Doskonale owocowe, z długim finiszem.
FATTORIA CASA DI TERRA – „Moreccio” DOC Bolgheri Rosso 2010 to wspaniały smak i aromat czerwonych owoców, przypraw i wanilii. Gładkie i jedwabiste taniny
FATTORIA LAVACCHIO – “Cedro” Riserva DOCG Chianti Rufina 2008 o pięknym rubinowym kolorze. Aromaty pikantne intensywne. W smaku czuć dojrzałe wiśnie i lekkie nuty wanilii. Wino jest miękkie i jedwabiste. Taniny ładnie wtopione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz