piątek, 20 grudnia 2013

Naleśniki z jarmużem i pieczarkami


  • Ciasto na naleśniki:
  • 350 g mąki,
  • 4 jajka,
  • 60 g masła,
  • 600 - 700 ml mleka,
  • Farsz:
  • 250 g oczyszczonego jarmużu,
  • 900 g pieczarek,
  • 3-4 cebule,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • oliwa lub masło do smażenia
Pieczarki umyć, obrać pokroić w grube półplasterki.
Cebule pokroić w półplasterki. Na tłuszczu poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Przełożyć do garnka. Następnie podsmażyć pieczarki. Przełożyć do garnka  z cebulą. Na końcu poddusić jarmuż dodając szczyptę soli.
Jarmuż dodać do cebuli z pieczarkami, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i ewentualnie chilli.
Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut.
Usmażyć naleśniki, zostawiając około 100 -150 ml ciasta.
Na naleśnikach układać trochę farszu, zwijać. Następnie maczać w pozostałym cieście i smażyć na lekko złoty kolor. 
 zastawa z

1 komentarz: