- Ciasto na naleśniki:
- 350 g mąki,
- 4 jajka,
- 60 g masła,
- 600 - 700 ml mleka,
- Farsz:
- 250 g oczyszczonego jarmużu,
- 900 g pieczarek,
- 3-4 cebule,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- oliwa lub masło do smażenia
Pieczarki
umyć, obrać pokroić w grube półplasterki.
Cebule
pokroić w półplasterki. Na tłuszczu poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i
cukru. Przełożyć do garnka. Następnie podsmażyć pieczarki. Przełożyć do
garnka z cebulą. Na końcu poddusić
jarmuż dodając szczyptę soli.
Jarmuż
dodać do cebuli z pieczarkami, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą i
ewentualnie chilli.
Jajka
ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie
potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć
konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut.
Usmażyć
naleśniki, zostawiając około 100 -150 ml ciasta.
Na
naleśnikach układać trochę farszu,
zwijać.
Następnie maczać w pozostałym cieście i smażyć na lekko złoty kolor.
zastawa z
zastawa z
Wyglądają pysznie, lubię jak jest dużo farszu :)
OdpowiedzUsuń