Pasztet z wieprzowiny, z dodatkiem wątróbki gęsiej i grzybów suszonych.
- 1,2 kg wieprzowiny (łopatka, szynka),
- 100 g wołowiny,
- 0,6 kg podgardla,
- 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej,
- 30 – 40 g grzybów suszonych
- 6 ziaren pieprzu czarnego,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 listek laurowy,
- 2 cebule,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera
- 120 g suchej bułki,
- 7 jajek,
- 100 ml brandy,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- imbir mielony
-
tłuszcz
lub plastry surowego boczku do wyłożenia formy
Mięso
włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać
zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na
niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć
mięso i grzyby na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim
suchą bułkę.
Wątróbkę
podsmażyć na różowo w środku.
Zemleć
mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką -
TRZYKROTNIE.
Masę
mięsną dokładnie wymieszać dodając brandy i doprawiając do
smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą.
Następnie
dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Formy
do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno
wysmarować tłuszczem lub wyłożyć cienko pokrojonymi plastrami
boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 –
60 minut.
Zjadłabym taki pasztet na święta mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy