poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pasztet z cielęciny z żurawiną



Pasztet z cielęciny z żurawiną
Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę.
Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku.
Żurawinę suszoną zalać 100 ml żurawinówki i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia.
Trzykrotnie zemleć mięso razem z wątróbką, odciśniętą bułką i przecierem żurawinowym.
Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając do niej żurawinę namoczoną w żurawinówce, Doprawić do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą.
Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
Piec około 50 – 60 minut. 



  • 2,5 kg cielęciny – karkówka, łopatka,
  • 400 g wieprzowiny,
  • 900 g podgardla,
  • 1 łyżeczka owoców ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilkanaście listków szałwii,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera
  • 1,5 kg wątróbki z indyka lub kurzej,
  • 200 g żurawiny suszonej,
  • 100 ml żurawinówki,
  • 180 g suchej bułki,
  • 300 g przecieru żurawinowego ze słoika,
  • 10 jajek,
  • 100 ml żurawinówki,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir mielony,
  • sól

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz