sobota, 21 grudnia 2013

Pasztet z dzika


  • 750 g karkówki z dzika,
  • 150 g mięsa z uda kaczki,
  • 500 g podgardla,
  • 8 jagód jałowca,
  • 6 owoców ziela angielskiego,
  • 12 ziaren pieprzu czarnego,
  • 2 listki laurowe,
  • gałązka rozmarynu,
  • cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  •  
  • 1 kg wątróbki z gęsi,
  •  
  • 100 g suchej bułki,
  • 6 jajek,
  • 3 zmielone owoce jałowca,
  • 100 ml żubrówki,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuszcz – najlepiej gęsi

Mięso włożyć do dużego garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryła) i gotować na niedużym ogniu do miękkości. Ostudzić. Mięso przełożyć na półmisek. Do wywaru włożyć suchą bułkę. Wątróbkę usmażyć na tłuszczu (najlepiej gęsim) na różowo w środku.
Mięso zemleć razem z wątróbka i odciśniętą bułką - trzykrotnie.
Dokładnie wymieszać, dodać żubrówkę, doprawić do smaku pieprzem, solą i jałowcem.
Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz