- 750 g karkówki z dzika,
- 150 g mięsa z uda kaczki,
- 500 g podgardla,
- 8 jagód jałowca,
- 6 owoców ziela angielskiego,
- 12 ziaren pieprzu czarnego,
- 2 listki laurowe,
- gałązka rozmarynu,
- cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 kg wątróbki z gęsi,
- 100 g suchej bułki,
- 6 jajek,
- 3 zmielone owoce jałowca,
- 100 ml żubrówki,
- sól,
- pieprz,
- tłuszcz – najlepiej gęsi
Mięso
włożyć do dużego garnka, dodać włoszczyznę, przyprawy, zalać
zimną wodą ( tylko tyle aby przykryła) i gotować na niedużym
ogniu do miękkości. Ostudzić. Mięso przełożyć na półmisek.
Do wywaru włożyć suchą bułkę. Wątróbkę usmażyć na tłuszczu
(najlepiej gęsim) na różowo w środku.
Mięso
zemleć razem z wątróbka i odciśniętą bułką - trzykrotnie.
Dokładnie
wymieszać, dodać żubrówkę, doprawić do smaku pieprzem, solą i
jałowcem.
Następnie
dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Formy
do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno
wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi
wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 50 – 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz