Prosty piernik przekładany z powidłami, nie wymaga długiego dojrzewania. Można go upiec w ostatniej chwili :)
- 150 g cukru,
- 125 ml wody,
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g mąki żytniej 720,
- 300 g miodu,
- 4 jajka,
- 100 g masła,
- 4 łyżeczki zmielonych przypraw korzennych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g migdałów,
- 100 g marcepanu,
- 200 g powideł śliwkowych,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- lukier:
- 250 g cukru pudru,
- 2 białka,
- 40 g kakao,
- 40 g masła,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
Prosty piernik z powidłami, nie wymaga długiego dojrzewania. Można go upiec w ostatniej chwili :) Obie
mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Miód zagotować z
przyprawami (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, ziele angielskie).
Cukier zagotować z wodą. Połączyć syrop z miodem, przelać do mąki dokładnie
wymieszać – wyrobić. Odstawić do ostudzenia.
Do
przestudzonego ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać
rozpuszczone masło. Na koniec dodać posiekane migdały.
Ciasto
przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Wstawić do pieca
nagrzanego do 200 stopni na około 50 minut.
Odstawić
do ostudzenia.
Ostudzony
piernik przeciąć w poprzek na 4 warstwy.
Powidła
zagotować z winem zmiksować i zagęścić przez odparowanie.
Pierwszą
warstwę posmarować ½ powideł, przycisnąć drugą warstwą.
Marcepan rozwałkować i ułożyć
na drugiej warstwie, przycisnąć trzecią.
Posmarować resztą powideł. Przycisnąć
ostatnim kawałkiem piernika.
Lukier.
Masło
rozetrzeć z kakao. Białka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na
gęstą lśniącą masę, ucierając dodać kakao a następnie wanilię.
Piernik
posmarować lukrem, odstawić do zastygnięcia.
musi być pyszny z takimi dodatkami:)
OdpowiedzUsuńchyba niezły wyszedł ;)
Usuń