poniedziałek, 16 grudnia 2013

Ryba w pomidorach



Ryba w pomidorach - kolejne danie wigilijne wyniesione z domu rodzinnego. Taką zawsze robiła i robi moja Mama, innej sobie nie wyobrażam. Takie smaki wyniesione z domu :)
Zdecydowanie lepsza (według mnie) od popularnej ryby po grecku, która tak naprawdę nie ma nic wspólnego z Grecją :)  
Do przygotowania sosu używam pomidorów domowych – na jesieni sama robię przecier pomidorowy, który nie jest bardzo gęsty. Zależy mi na smaku pomidorów. Jeżeli ktoś nie ma domowych to proponuję użyć krojone z puszki lub z kartonika. Nie polecam koncentratu, jednak jest to inny smak.
Sos powinien być słodko kwaśny, jeżeli używamy kupnych pomidorów to można dodać trochę soku z cytryny – niektóre przetwory „sklepowe” są bardzo słodzone.

  • 1,5 kg płatów dorsza,
  • 800 g cebuli,
  • 1,5 -2 l przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych z puszki,
  • 2 listki laurowe,
  • 6 sztuk ziela angielskiego,
  • 8 sztuk pieprzu czarnego,
  • 10 ziaren kolendry,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • olej do smażenia,

Płaty umyć osuszyć, oprószyć lekko solą i skropić sokiem z cytryny.
Smażyć  na oleju. Rybę ułożyć na półmisku do ostudzenia.
Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Następnie wlać około 200 ml wody, przyprawy i dusić, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem. Ostudzić.
Zimną rybę ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Sosu musi być dużo :)
Odstawić na co najmniej 12 godzin.  





2 komentarze:

  1. czy kolendrę można pominąć lub zastąpić inną przyprawą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można po prostu pominąć :) Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń