Ryba w pomidorach - kolejne
danie wigilijne wyniesione z domu rodzinnego. Taką zawsze robiła i robi moja Mama,
innej sobie nie wyobrażam. Takie smaki wyniesione z domu :)
Zdecydowanie lepsza (według mnie) od popularnej ryby po grecku, która tak naprawdę nie ma nic wspólnego z Grecją :)
Zdecydowanie lepsza (według mnie) od popularnej ryby po grecku, która tak naprawdę nie ma nic wspólnego z Grecją :)
Do
przygotowania sosu używam pomidorów domowych – na jesieni sama robię przecier
pomidorowy, który nie jest bardzo gęsty. Zależy mi na smaku pomidorów. Jeżeli ktoś
nie ma domowych to proponuję użyć krojone z puszki lub z kartonika. Nie polecam
koncentratu, jednak jest to inny smak.
Sos
powinien być słodko kwaśny, jeżeli używamy kupnych pomidorów to można dodać
trochę soku z cytryny – niektóre przetwory „sklepowe” są bardzo słodzone.
- 1,5 kg płatów dorsza,
- 800 g cebuli,
- 1,5 -2 l przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych z puszki,
- 2 listki laurowe,
- 6 sztuk ziela angielskiego,
- 8 sztuk pieprzu czarnego,
- 10 ziaren kolendry,
- sok z cytryny,
- sól,
- cukier,
- olej do smażenia,
Płaty
umyć osuszyć, oprószyć lekko solą i skropić sokiem z cytryny.
Smażyć na oleju. Rybę ułożyć na półmisku do
ostudzenia.
Cebule
obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju dodając szczyptę soli i cukru.
Następnie wlać około 200 ml wody, przyprawy i dusić, aż cebula zmięknie. Dodać
pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie
cukrem. Ostudzić.
Zimną
rybę ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Sosu musi być dużo :)
Odstawić
na co najmniej 12 godzin.
polecam inne dania z rybą w roli głównej:
oraz
dania wigilijne
czy kolendrę można pominąć lub zastąpić inną przyprawą ?
OdpowiedzUsuńMożna po prostu pominąć :) Serdecznie pozdrawiam :)
Usuń