Skórki pomarańczowe w czekoladzie - do przegryzienia dla małych i dużych. Mogą być na słodko lub wytrawne, wszystko zależy od użytej czekolady: mlecznej, deserowej, gorzkiej lub białej.
zastawa z
- skórka z 6 pomarańczy,
- szklanka cukru,
- szklanka wody,
- 2 -3 tabliczki czekolady
Pomarańcze
przed obraniem oczywiście dokładnie umyć. Skórki ułożyć białą częścią (albedo)
do góry i ostrym nożem ściąć ją.
Kolorową
część skórki pokroić wzdłuż w cienkie paski, włożyć do garnka i zalać wrzącą
wodą, a następnie odcedzić. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować syrop,
do którego włożyć skórki, gotować około 15 minut. Wyjąć, położyć do
ostygnięcia.
Do
miski włożyć pokruszoną czekoladę (czekolada może być gorzka lub mleczna – to zależy
od tego co lubimy), miskę ustawić na garnku z wrzącą wodą. Rozpuścić czekoladę.
Maczać
skórki w czekoladzie i odkładać do zastygnięcia.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńI jak elegancko podane :)
:)
Usuń