czwartek, 19 grudnia 2013

Śledź „pod szubą”


Śledzie pod szubą, to rosyjska, czy ukraińska sałatka ze śledzi. Szuba to okrycie wierzchnie. Śledzie w tej sałatce okryte są taką szubą :)

  • 400 g śledzi z oleju,
  • 2 cebule,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 2 ugotowane al dente marchewki,
  • 2 – 3 ugotowane al dente buraki,
  • 150 ml majonezu,
  • 1 – 2 łyżeczki musztardy dijon,

Śledzie pokroić w kostkę wielkości około 0,6 X 0,6cm. Cebule posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Marchewkę, buraki i ziemniaki zetrzeć – każde do oddzielnej miseczki. Majonez wymieszać z musztardą, musztardy dodać do smaku.
Na dnie naczynia ułożyć cebulę, na niej jajka, śledzie, ziemniaki, marchewkę, buraki – składniki układać warstwami.
Całość polać majonezem, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz