Śledzie
pod szubą, to rosyjska, czy ukraińska sałatka ze śledzi. Szuba to
okrycie wierzchnie. Śledzie w tej sałatce okryte są taką szubą :)
- 400 g śledzi z oleju,
- 2 cebule,
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 ugotowane ziemniaki,
- 2 ugotowane al dente marchewki,
- 2 – 3 ugotowane al dente buraki,
- 150 ml majonezu,
-
1
– 2 łyżeczki musztardy dijon,
Śledzie
pokroić w kostkę wielkości około 0,6 X 0,6cm. Cebule posiekać.
Jajka pokroić w kostkę. Marchewkę, buraki i ziemniaki zetrzeć –
każde do oddzielnej miseczki. Majonez wymieszać z musztardą,
musztardy dodać do smaku.
Na
dnie naczynia ułożyć cebulę, na niej jajka, śledzie, ziemniaki,
marchewkę, buraki – składniki układać warstwami.
Całość
polać majonezem, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz