Ciasto:
Wszystkie
składniki ciasta włożyć do
malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę,
zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
Farsz: jabłka
obrać, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z
sokiem z cytryny, skórką cytrynową i cynamonem. Do garnka z grubym dnem wsypać
cukier i skarmelizować go uważając aby go nie przypalić, wrzucić jabłka i
szybko zamieszać. Gotować około 5 minut.
Wyjąć
ciasto z lodówki, podzielić na dwie nierówne części – tak mniej więcej 3/5 i
2/5. Większą część ciasta rozwałkować i ułożyć na dnie formy ( 34 X 24 cm)
wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do pieca
nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Drugą
część ciasta rozwałkować na wielkość formy.
Ciasto
wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim jabłka, przykryć ciastem, ponakłuwać widelcem
i wstawić do piekarnika na 30 minut.
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 125 ml gęstej śmietany,
- 200 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- kilka kropel esencji waniliowej
- Nadzienie:
- 2 kg jabłek – szara reneta,
- 100 g cukru,
- sok i skórka otarta z 1 cytryny,
- 1 – 1,5 łyżki mielonego cynamonu,
- cukier puder do posypania upieczonego ciasta
na
Wigilię polecam również:
oraz
dania wigilijne
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz