niedziela, 15 grudnia 2013

Tort kokosowo - cytrynowy



  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 20 g kakao,
  • 4 żółtka,
  • 170 g zimnego masła,
  • 60 g cukru pudru,
  •  
  • Krem:
  • 1 l śmietany kremówki,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • sok z 2 cytryn,
  • 7 listków kaffiru,
  • 100 ml syropu kokosowego,
  • 25 g żelatyny
  • Polewa:
  • sok z 2 cytryn,
  • 100 ml syropu kokosowego
Ciasto:
Mąkę wymieszać z kakao. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować. Następnie ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
Formę do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim formę – dno i boki na wysokość około 2 cm. Ponakłuwać widelcem. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, wysypać fasolą, ryżem, kulkami porcelanowymi… Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec około 15 minut.
Krem:
Zagotować sok z cytryn ze skórką cytrynową, listkami kaffiru i syropem, odstawić do ostudzenia -  w tym czasie sok przejdzie wszystkimi aromatami. Przecedzić. Zagotować i rozpuścić żelatynę – do miseczki wsypać żelatynę, zalać niewielką ilością płynu a następnie połączyć z resztą ciągle mieszając – nie gotować.
Śmietanę ubić ale nie na sztywno, dodawać powoli płyn z żelatyną.
Ciasto ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, ścisnąć obręczą do tortów. Wyłożyć na nie śmietanę, wyrównać, wstawić do lodówki na noc.
Polewa:
Sok z cytryny gotować razem z syropem kokosowym dopóki nie uzyskamy gęstego syropu. Odstawić do ostudzenia.
Przed podaniem tort polać syropem.


1 komentarz:

  1. To dopiero musi być pyszny torcik.Szkoda, że nie mogę skosztować. Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/.

    OdpowiedzUsuń