- Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 20 g kakao,
- 4 żółtka,
- 170 g zimnego masła,
- 60 g cukru pudru,
- Krem:
- 1 l śmietany kremówki,
- skórka otarta z 2 cytryn,
- sok z 2 cytryn,
- 7 listków kaffiru,
- 100 ml syropu kokosowego,
- 25 g żelatyny
- Polewa:
- sok z 2 cytryn,
- 100 ml syropu kokosowego
Ciasto:
Mąkę
wymieszać z kakao. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować. Następnie
ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co
najmniej na godzinę do lodówki.
Formę
do pieczenia o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto
rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć nim formę – dno i boki na wysokość około 2
cm. Ponakłuwać widelcem. Przykryć ciasto papierem do pieczenia, wysypać
fasolą, ryżem, kulkami porcelanowymi… Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni
na 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier z obciążeniem i piec około 15
minut.
Krem:
Zagotować
sok z cytryn ze skórką cytrynową, listkami kaffiru i syropem, odstawić do
ostudzenia - w tym czasie sok przejdzie
wszystkimi aromatami. Przecedzić. Zagotować i rozpuścić żelatynę – do miseczki
wsypać żelatynę, zalać niewielką ilością płynu a następnie połączyć z resztą
ciągle mieszając – nie gotować.
Śmietanę
ubić ale nie na sztywno, dodawać powoli płyn z żelatyną.
Ciasto
ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, ścisnąć obręczą do tortów. Wyłożyć na
nie śmietanę, wyrównać, wstawić do lodówki na noc.
Polewa:
Sok
z cytryny gotować razem z syropem kokosowym dopóki nie uzyskamy gęstego syropu.
Odstawić do ostudzenia.
Przed
podaniem tort polać syropem.
To dopiero musi być pyszny torcik.Szkoda, że nie mogę skosztować. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/.