środa, 4 grudnia 2013

Tort orzechowo czekoladowy



  • ciasto:
  • 2 białka,
  • 1 szczypta soli,
  • 125 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 300 g orzechów laskowych,
  •  
  • krem:
  • 1 litr śmietany kremówki,
  • 4 opakowania śmietan fix,
  • 130 g cukru pudru,
  • 200 g czekolady wytrawnej
Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Wyjąć, przesypać na ściereczkę, zwinąć i porządnie pocierać – w ten sposób pozbędziemy się skórki. Następnie 200 g orzechów zetrzeć/zmielić a 100 g posiekać.
Ubić białka dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać.


Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy i równo rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku.
Czekoladę zetrzeć lub drobno posiekać.
Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem. Dodać 150 g czekolady i wymieszać.


Ciasto ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, ścisnąć obręczą do tortów. Wyłożyć na nie śmietanę, wyrównać, udekorować resztą śmietany. 


Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. 


6 komentarzy: