- ciasto:
- 2 białka,
- 1 szczypta soli,
- 125 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 300 g orzechów laskowych,
- krem:
- 1 litr śmietany kremówki,
- 4 opakowania śmietan fix,
- 130 g cukru pudru,
- 200 g czekolady wytrawnej
Orzechy
wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego
do 200 stopni na 10 minut. Wyjąć, przesypać na ściereczkę, zwinąć i porządnie
pocierać – w ten sposób pozbędziemy się skórki. Następnie 200 g orzechów
zetrzeć/zmielić a 100 g posiekać.
Ubić białka dodając szczyptę soli. Dodając
cukier dalej ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania
dodać sok z cytryny. Dodać orzechy i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy i równo rozłożyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku.
Czekoladę
zetrzeć lub drobno posiekać.
Śmietanę
ubić ze śmietan-fixem i cukrem. Dodać 150 g czekolady i wymieszać.
Ciasto ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, ścisnąć obręczą do tortów. Wyłożyć na nie śmietanę, wyrównać, udekorować resztą śmietany.
Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Ależ apetyczne jest to ciasto! Fantastycznie wygląda :))
OdpowiedzUsuńdzięki bardzo :)
UsuńOj jakbym go zjadła... Ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Kasia.
dziękuję :)
UsuńTo mi się podoba!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń