- 700 g wątróbki gęsiej – może być inna drobiowa,
- tłuszcz gęsi,
- 3 – 4 cebule,
- 6 – 7 jabłek – szara reneta,
- sól,
- cukier,
- łyżka świeżego tymianku,
- konfitura z żurawiny,
Wątróbkę
oczyścić –usunąć błony i różne przyległości, umyć, osuszyć.
Cebulę
pokroić w półplasterki i poddusić na tłuszczu gęsim dodając szczyptę soli i
cukru oraz tymianek.
Jabłka
obrać, pokroić na ćwiartki – ósemki, wyciąć gniazda nasienne.
2/3
jabłek poddusić na tłuszczu gęsim do miękkości. Pozostałą część podsmażyć na
rumiano.
Wątróbkę
usmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu – w środku powinna być lekko różowa.
Na
talerzu ułożyć cebulę, jabłka duszone, wątróbkę. Udekorować jabłkami smażonymi.
Naprawdę uwielbiam wątróbkę. Oczywiście najlepsza jest gęsia. To prawdziwy przysmak. Serdecznie pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńhttp://balakier-style.pl/