Winegret - rodzaj sosu używanego jako przyprawa do sałaty, mizerii i surówek warzywnych. Ale, winegret to również popularny rodzaj sałatki w kuchni rosyjskiej. Jest to kolejne danie wigilijne z mojego rodzinnego domu.
Ziemniaki, ogórki, buraki pokroić w niezbyt małą kostkę. Cebulę i grzybki posiekać. Śledzie osączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić w kostkę.
Żółtko
(z jajka przed rozbiciem sparzonego) utrzeć z musztardą, szczyptą
soli i cukru, dalej ucierając dodawać olej, a następnie sok z
cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem.
Wszystkie
składniki winegretu wymieszać w misce lub ułożyć na talerzu.
Podawać z sosem.
- 300 g śledzia z oleju,
- 200 g ugotowanych ziemniaków – 1 spory ziemniak,
- 160 g ogórków kiszonych – 2 szt.,
- 130 g cebuli – 1 cebula,
- 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak,
- 50 g grzybków z octu,
- sos:
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- sól,
- cukier,
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny,
- 90 ml oleju
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz