O
dobór win do ciast na świątecznym stole poprosiłam Gabriela Kurczewskiego z Blisko Tokaju - bloga roku według Magazynu Wino.
Desery
świąteczne mają charakter tradycyjny a także po części sezonowy. W ciastach i
daniach ważną role odgrywają bakalie, suszone owoce, powidła i konfitury.
Dobierając wino do takich deserów nie sięgnąłbym po oszałamiająco świeże młode
wino z późnego zbioru. Okres Świąt to dobra pora na sięgnięcie po wina od dawna
u nas znane, wręcz tradycyjne, czyli tokaje. Historyczne gatunki tych win
osiągają wysoką słodycz i złożony smak dzięki pojawiającej się na owocach pod
koniec lata szlachetnej pleśni – botrytis cinerea.
Upakowany
suszonymi owocami i orzechami keks dobrze
poczuje się w towarzystwie słodkiego Tokaji Szamorodni, w którego słodyczy
również odnajdziemy suszone morele, rodzynki i gorzkawy posmak orzechów. Nie
będzie to również wino przytłaczające a jego wyraźna kwasowość podtrzyma ochotę
na dalszy ciąg.
Makowiec to specyficzne ciasto. Masa makowa jest dość ciężka, w smaku dość intensywna i słodka ale łagodna. Proponuję do niego harmonijne trzy puttonowe Aszu, wino trochę dłużej dojrzewające w beczce niż Szamorodni, często pełniejsze, często o bardziej złożonym smaku z wyraźniejszymi nutami grzybowymi, ziemnymi, grzankowymi, ziołowymi i nawet korzennymi, które towarzyszą owocom – morelom, pigwom, pomarańczom. Nie są to wina bardzo długowieczne ale nie ma co szukać najmłodszego rocznika. Idealnie rozwinięte i zbalansowane powinny być wina z lat 2004-2008.
Piernik to ciasto niezwykle intensywne, miód, korzenie, bakalie, powidła. Czegóż w nim nie ma! Bywa najważniejszym ciastem na świątecznym stole. Godnym towarzyszem bogatego piernika jest w pełni dojrzałe 5- lub 6-puttonowe Aszu, król win deserowych. Proponuję poszukiwać roczników 1999-2004, choć młodsze roczniki też dobrze się sprawdzą. Skoncentrowane Aszu będzie winem gęstym, oleistym, bardzo intensywnym. W młodszych znajdziemy więcej świeżości owoców i akcentów cytrusowych. W starszych zachwyci nas paleta owoców suszonych, smażone skórki cytrusów, często też nuty karmelowe i korzenne.
Szamorodni czołowych producentów to wydatek około 60 zł. 3-puttonowe Aszu może być nieco droższe. Aszu 5-puttonowe może kosztować ok. 150 zł. a 6-puttonowe około 200 zł. Wszystkie te ceny dotyczą tradycyjnych tokajskich butelek półlitrowych.
nie schodzące poniżej poziomu przyzwoitości i takie wina również są obecne w Polsce.
Propozycje
win:
Szamorodni
Edes
3-puttonowe
Aszú
Chateau
Dereszla 2006
5-puttonowe
Aszú
Royal
Tokaji 2008
6-puttonowe
Aszú
Jeżeli
ceny tych win są zbyt wysokie, to można poszukać win z niższych serii
renomowanych producentów, również u sprzedawców, do których odsyłają powyższe
linki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz