sobota, 4 stycznia 2014

Boczek pieczony w niskiej temperaturze


  • 2 kg boczku surowego,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 1/2 łyżeczki gorczycy,
  • 4 listki laurowe,
  • 2 łyżki soli,
  • garść posiekanego świeżego rozmarynu,
Wszystkie przyprawy zmielić, czosnek rozgnieść, wymieszać z solą i rozmarynem. Boczek umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na jeden dzień.
Boczek mocno zwinąć i obwiązać nitką. Ułożyć na blasze do pieczenia, posmarować tłuszczem ( smalec, olej) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Mięso polać wytworzonym sosem i zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec aż mięso wewnątrz osiągnie 72 stopnie – około 30 minut.
Najlepszy na zimno.

polecam również boczekpieczony

4 komentarze:

  1. Uwielbiam taki boczek, mniam z chrzanem najlepszy.
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy oprócz soli dodawałaś soli peklowej. Boczek wygląda bardzo ładnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, soli peklowej nie użyłam, tylko zwykła sól. Smakuje też dobrze :) pozdrawiam

      Usuń