- 2
kg boczku surowego,
- 1
główka czosnku,
- 1
łyżeczka ziaren pieprzu czarnego,
- 1
łyżeczka ziaren ziela angielskiego,
- 1
łyżeczka kolendry,
- 1/2
łyżeczki gorczycy,
- 4
listki laurowe,
- 2
łyżki soli,
- garść
posiekanego świeżego rozmarynu,
Wszystkie
przyprawy zmielić, czosnek rozgnieść, wymieszać z solą i
rozmarynem. Boczek umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami i odstawić
w chłodne miejsce na jeden dzień.
Boczek
mocno zwinąć i obwiązać nitką. Ułożyć na blasze do pieczenia,
posmarować tłuszczem ( smalec, olej) i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 80 stopni na 11 godzin. Mięso polać wytworzonym sosem
i zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec aż mięso
wewnątrz osiągnie 72 stopnie – około 30 minut.
Najlepszy
na zimno.
Uwielbiam taki boczek, mniam z chrzanem najlepszy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)
Pychotka:)
OdpowiedzUsuńCzy oprócz soli dodawałaś soli peklowej. Boczek wygląda bardzo ładnie.
OdpowiedzUsuńnie, soli peklowej nie użyłam, tylko zwykła sól. Smakuje też dobrze :) pozdrawiam
Usuń