Bombardino
- napój alkoholowy królujący wśród narciarzy we włoskich
Alpach. Rozgrzewający, z dodatkiem kawy pobudzający...
Ale
kto powiedział, że w domowym zaciszu, z dala od gór, gdy śnieg i
wiatr za oknem nie można go pić....
Podaje
się go po podgrzaniu. Można podgrzać sam, z dodatkiem koniaku,
whisky lub rumu oraz kawy. Koniecznie z bitą śmietaną, posypaną
kakao lub czekoladą.
Do
przygotowania drinka o nazwie bombardino używa się gotowego likieru
jajecznego na bazie rumu i śmietanki, o tej samej nazwie.
Podaję
moją wersję bombardino – na 3 osoby.
- 1/3 część rumu,
- 2/3 części likieru bombardino,
- 200 ml śmietany kremówki,
- 1 łyżka cukru pudru,
-
1
łyżka tartej czekolady deserowej,
Śmietanę
ubić z cukrem pudrem.
Rum
i bombardino podgrzać, nie gotować – stracimy procenty ;)
Przelać
do szklanek, dodać śmietanę i posypać tartą czekoladą.
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńa jak smakuje i rozgrzewa :)
Usuń