poniedziałek, 20 stycznia 2014

Chipsy ziemniaczane z serem


Czasem warto poświęcić chwilę na przygotowanie domowych chipsów zamiast podawać sklepowe gotowce z „dodatkami”.
Do ich wykonania potrzebne będę tylko kartofle i ser. Ja swoje chipsy zrobiłam z niebieskich ziemniaków i sera cheddar z szałwią. Oczywiście można przygotować je z białych ziemniaków. Może być ser cheddar, parmezan...

  • ziemniaki,
  • ser (cheddar)
  • olej ryżowy do głębokiego smażenia
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Olej rozgrzać (olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund) i wrzucać do niego partiami plasterki kartofli rozdzielając je aby nie były posklejane. Smażyć, aż staną się lekko chrupkie. Wyjąć na ręcznik papierowy.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym plasterku ułożyć trochę startego sera.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut.
Dobre są na ciepło jak również zimno. Idealne do piwa i do czerwonego wina :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz