Czasem
warto poświęcić chwilę na przygotowanie domowych chipsów zamiast
podawać sklepowe gotowce z „dodatkami”.
Do
ich wykonania potrzebne będę tylko kartofle i ser. Ja swoje chipsy
zrobiłam z niebieskich ziemniaków i sera cheddar z szałwią.
Oczywiście można przygotować je z białych ziemniaków. Może być
ser cheddar, parmezan...
- ziemniaki,
- ser (cheddar)
-
olej
ryżowy do głębokiego smażenia
Ziemniaki
umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Olej
rozgrzać (olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony
kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund) i
wrzucać do niego partiami plasterki kartofli rozdzielając je aby
nie były posklejane. Smażyć, aż staną się lekko chrupkie. Wyjąć
na ręcznik papierowy.
Ułożyć
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym plasterku
ułożyć trochę startego sera.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5 minut.
Dobre
są na ciepło jak również zimno. Idealne do piwa i do czerwonego
wina :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz