Aż
w końcu wymyśliłam i nareszcie udało się. Chleb wyszedł całkiem
niezły, na pewno do powtórzenia.
- 340 ml piwa ciemnego łagodnego,
- 500 g mąki
- 12 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru
Użyłam mąki - chleb polski Sądecki wieloziarnisty z ziarnami
trzech zbóż.
Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
Drożdże
rozetrzeć z cukrem, odstawić na 10 minut.
Do
pojemnika wlać piwo, wsypać mąkę i wlać drożdże. Uruchomić
wypiekacz.
Ja
ustawiłam:
- program - WHOLE WHEAT
- COLOUR – ciemna skórka
- WEIGHT – 900 g
Dla
osób piekących chleby Bomann
BBA 5013 CB - Wypiekacz Bomann
może okazać się bardzo przydatnym urządzeniem. Wystarczy wrzucić
składniki i za określony czas mamy gotowy chleb. Bez wygniatania,
odstawiania....
Cały
proces przygotowania wykonuje wypiekacz. W przypadku gdybyśmy
uznali, ze chcemy bardziej wypiec chleb, jest to możliwe dzięki
programowi BAKE. Można również ustawić godzinę zakończenia
pieczenia chleba – wieczorem wkładamy do wypiekacza wszystkie
składniki a rano o określonej godzinie mamy ciepły chleb. Bardzo
przyjemnie rano wstać i mieć gorący chleb z chrupiąca skórką …
W
wypiekaczu można również wyrobić ciasto na pizzę, na bułeczki,
na makaron.
Mam
zamiar jeszcze potestować możliwości wypiekacza i dalej
eksperymentować z pieczeniem chleba.
Wypiekacz
okazał się całkiem sympatycznym urządzeniem. Łatwy w obsłudze.
Idealny dla osób, których bratem jest lenistwo ;)
Jestem
zadowolona z możliwości przetestowania tego urządzenia. Sama bym
się nigdy nie zdecydowała na niego gdyż nie czułam potrzeby
pieczenia chleba... teraz to się zmieniło...
taki na piwie też dobry :) ja robię na zakwasie żytnim :)
OdpowiedzUsuńna zakwasie też już robiłam, też z piwem - wyszedł tak dobry, że nie zdążyłam zrobić zdjęć.... :(
Usuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń