- 4 nerki cielęce,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 łyżki masła,
- 100 ml sherry,
Nerki
oczyścić z błon wyciąć tłuszcz .
Dokładnie umyć, osuszyć.
Można sparzyć wrzątkiem, ale jeżeli nerki są małe nie trzeba.
Na
patelni rozpuścić masło klarowane, dodać posiekany czosnek,
zamieszać, włożyć nerki, smażyć około 5 minut. Wlać sherry i
dusić aż alkohol odparuje, dodać masło i chwilę dusić, posolić.
Podałam
z marchewką karmelizowaną w sherry.
Nawet nie wiesz, jak ja uwielbiam nerki. To mój ulubiony smak z dzieciństwa. Niestety nie łatwo je kupić, przynajmniej we Wrocławiu. Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńbalakier-style.p
w Makro są :)
UsuńCynaderki z królika są pyszne. Na Biskupinie na placu można dostać na zamówienie.
Usuńnigdy nie jadłam, a widziałam w sklepie.... :)
Usuń