- ciastka migdałowe:
- 1 białko,
- 1 szczypta soli,
- 60 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 150 g migdałów bez skórek,
- galaretka z kompotu
- 70 gram śliwek wędzonych,
- 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych,
- 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych,
- 70 gram rodzynek,
- 70 gram moreli suszonych,
- skórka z 1/2 cytryny,
- żelatyna
- plasterki pomarańczy:
- 60 g cukru,
- 100 ml wody,
- 15 ml wody różanej,
- 1 pomarańcza,
- piernikowa pianka
- 300 ml mleka,
- śmietana kremówka – 600 ml,
- 2 płatki gwiazdki anyżu,
- 1/2 laski kory cynamonu,
- 4 ziarna czarnego pieprzu,
- 4 ziela angielskie,
- 2 torebki kardamonu,
- 4 goździki,
- 20 g żelatyny,
- 3 - 4 łyżki miodu,
- krokant:
- 100 g orzechów laskowych,
- 200 g cukru,
ciastka migdałowe:
Migdały
podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Zetrzeć.
Ubić
białko dodając szczyptę soli. Dodając cukier dalej ubijać aż
masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z
cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć
do szprycy cukierniczej.
Na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże
ciasteczka.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie
piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko
uchylonym piekarniku.
galaretka
z kompotu:
Owoce
opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (woda ma je
tylko przykryć). Zagotować, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę
umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Posłodzić uważając
aby nie przesłodzić. Przecedzić.
Na
pól litra kompotu wziąć 10 g żelatyny, rozpuścić w niewielkiej
ilości ciepłego kompotu a następnie wymieszać z gorącym
kompotem. Wylać do płaskiej formy, odstawić do zastygnięcia.
plasterki
pomarańczy
Pomarańczę
umyć, pokroić w cienkie plastry. Wodę zagotować z cukrem i wodą
różaną. Włożyć plasterki pomarańczy i gotować około 10
minut. Wyjąć z syropu, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 2
godziny.
piernikowa
pianka
Mleko
zagotować z przyprawami, przykryć i odstawić do ostudzenia.
Przecedzić. Podgrzać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości
ciepłego mleka i połączyć z gorącym mlekiem, dodać miód i
wymieszać.
Śmietanę
ubić, połączyć z przestudzonym mlekiem z żelatyną. Przelać do
formy z płaskim dnem, odstawić do zastygnięcia.
krokant
Orzechy
wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Wyjąć, przesypać
na ściereczkę, zwinąć i porządnie pocierać – w ten sposób
pozbędziemy się skórki. Cukier rozpuść na patelni, gdy zacznie
brązowieć wrzucić orzechy, dokładnie wymieszać i wylać na
arkusz papieru do pieczenia. Gdy ostygną pokruszyć i zmiksować.
wygląda cudnie, tak delikatnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo :)
UsuńPrzepięknie skomponowane! :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńPrzepyszne <3 Bardzo ładne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńWygląda cudnie <3 Super zdjęcia
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń