- Dorada,
- 1/2 pomarańczy,
- 2 plasterki cytryny,
- sól,
- garść rozmarynu,
- 6 plastrów boczku w cienkich plastrach,
- łyżka masła,
Rybę
oczyścić, wypatroszyć, usunąć skrzela i oczy, dokładnie umyć.
Z obu stron ponacinać pod skosem co około 1 – 2 cm, na głębokość
około 0,5 cm.
Rozłożyć
folię aluminiową lub papier do pieczenia. Folię posmarować oliwą
lub masłem.
Pomarańczę
cienko obrać, skórkę pokroić w cienkie paseczki. Pomarańczę
pokroić w plasterki.
Rybę
oprószyć w środku solą, do środka włożyć trochę rozmarynu,
plasterki pomarańczy, cytrynę.
Rozłożyć
na folii plasterki boczku. Na nich ułożyć rybę. Na rybie położyć
plasterki cytryny i posypać ją skórką pomarańczową oraz rozmarynem.
Rybę okryć boczkiem.
Zawinąć
w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40
minut.
Aby
sprawdzić czy ryba jest upieczona należy widelcem lub metalowym
szpikulcem nakłuć rybę. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach
będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa.
Wygląda fantastycznie. Musi smakować równie wspaniale. Mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńdomownikom smakowała, chyba... talerzy wyczyścili :)
Usuńciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńtrochę wzorowałam się na kuchni portugalskiej, gdzie łączenia mięsa z owocami morza jest na porządku dziennym :)
Usuń