piątek, 10 stycznia 2014

Emilio Moro w Casa Pablo

Ribera del Duero to region winiarski w Hiszpanii. Jako Denominación de Origen istnieje od 1982 roku. I dopiero od tego momentu zaczęła być bardziej znana. Ciągnie się ponad 100 kilometrów wzdłuż rzeki Duero po obu jej stronach. Jest to chyba najdynamiczniej rozwijający się region winiarski. Uprawia się tu głównie tinta del pais ( miejscowa nazwa tempranillo ). Wina tu produkowane bardzo często bywają porównywane do win z bardziej (przynajmniej do tej pory) znanej Rioja.
Wina z Ribery krócej dojrzewają w beczkach, mają często głębszy kolor, słodsze garbniki i są bardziej owocowe.

Jedną z najbardziej znanych i produkującą najlepsze wina w tym regionie jest firma Emilio Moro. Rodzina Moro uprawia winorośl od około 120 lat. Dopiero jednak od trzech pokoleń stał się to biznes z prawdziwego zdarzenia. Pod koniec lat osiemdziesiątych zaczęli wypuszczać na rynek swoje wina. Obecnie posiadają 173 hektary winnic.
I robią wina bardzo dobre. Mieliśmy okazję się o tym przekonać podczas degustacji zorganizowanej w hiszpańskiej restauracji Casa Pablo przez firmę deSabor  importującą te wina.


Rozpoczęliśmy od Finca Resalso 2012 ( 100 % Tempranillo dojrzewa 4 miesiące w beczkach dębu francuskiego) to wino: młode, świeże, nieskomplikowane. 


Będzie doskonałym dodatkiem do kanapeczek z szynką Iberico i pomidorami


Kolejne Emilio Moro 2010 – ( 100% Tempranillo dojrzewa 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego) to już zdecydowanie więcej aromatów owocowych – głównie czerwonych owoców oraz lekkie nuty czekolady i kawy. Skoncentrowane, gęste, dobrze zrównoważone o bardzo przyjemnie wtopionym łagodnym garbniku. 



Malleolus 2009 - ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ) w nosie wino to jest bardzo intensywne, aromatycznie dżemowe. Wyczuwalne są w nim aromaty czerwonych owoców, goździków, kawy. Charakteryzuje się dobrą soczystą taniną i przyjemną kwasowością. 
Wino eleganckie i dobrze pasujące do roladek z bekonu wypełnionych smażonymi daktylam


 
Krem z ciecierzycy z bekonową posypką


Malleolus de Valderramiro 2009 ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ) wino zrobione z winogron z ponad osiemdziesięcioletnich krzewów. Kolor bardzo ciemny, intensywnie czerwony. Nos jest bardzo bogaty dominują nuty czarnych owoców, pikantnych przypraw. W ustach wino to jest mocne z pięknymi jedwabistymi taninami. Posiada bardzo dobrą strukturę i harmonię. 



I tak doszliśmy do ostatniego wina które okazało się absolutnym królem wieczoru Malleolus de Sanchomartin 2009 (100 % Tempranillo dojrzewa 22 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego ) tego wina zrobiono niestety tylko 3000 butelek. Krzewy do jego produkcji zajmują niecały hektar w Pago de Sanchomartin (w okolicy Pesquera del Duero).
W kolorze jest intensywnie czerwone z fioletowymi refleksami. Dominują aromaty ciemnej morwy, jeżyn , lukrecji. Garbnik jest gładki i idealnie gęsty. Wino bardzo skoncentrowane o długim bardzo przyjemnym finiszu.


Będzie doskonale pasować do smażonych roladek z ciasta Won-Ton wypełnionych mięsem z ogona wołu i sosem Pedro Ximenez

DeSabor jest również importerem hiszpańskich szynek, wędlin, serów, oliwek oraz oliwy
I właśnie kilka rodzajów oliw mieliśmy również okazję zdegustować. 
 

Almazara "El Tendre"to firma która powstała w 1839 roku. Jest to firma rodzinna w której tradycja tłocznia oliwy przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Tłoczenie odbywa się oczywiście w sposób tradycyjny maksymalnie w okresie 4 godzin od zbioru ( ma to decydujący wpływ na smak i jakość). Pierwsze tłoczenie nadaje oliwom wspaniałe aromaty migdałów, świeżo skoszonej trawy, zielonego jabłka, pomidorów z ostrym pieprznym finiszu. 

Degustowaliśmy na zaproszenie importera deSabor.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz