Wina
z Ribery krócej dojrzewają w beczkach, mają często głębszy
kolor, słodsze garbniki i są bardziej owocowe.
Jedną z najbardziej znanych i produkującą najlepsze wina w tym regionie jest firma Emilio Moro. Rodzina Moro uprawia winorośl od około 120 lat. Dopiero jednak od trzech pokoleń stał się to biznes z prawdziwego zdarzenia. Pod koniec lat osiemdziesiątych zaczęli wypuszczać na rynek swoje wina. Obecnie posiadają 173 hektary winnic.
I
robią wina bardzo dobre. Mieliśmy okazję się o tym przekonać
podczas degustacji zorganizowanej w hiszpańskiej restauracji Casa Pablo przez firmę deSabor importującą te wina.
Rozpoczęliśmy
od Finca Resalso 2012 ( 100 % Tempranillo dojrzewa 4 miesiące
w beczkach dębu francuskiego) to wino: młode, świeże,
nieskomplikowane.
Będzie doskonałym dodatkiem do kanapeczek z szynką
Iberico i pomidorami
Kolejne
Emilio Moro 2010 – ( 100% Tempranillo dojrzewa 12 miesięcy
w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego) to już
zdecydowanie więcej aromatów owocowych – głównie czerwonych
owoców oraz lekkie nuty czekolady i kawy. Skoncentrowane, gęste, dobrze zrównoważone
o bardzo przyjemnie wtopionym łagodnym garbniku.
Malleolus
2009 - ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z
dębu francuskiego ) w nosie wino to jest bardzo intensywne,
aromatycznie dżemowe. Wyczuwalne są w nim aromaty czerwonych
owoców, goździków, kawy. Charakteryzuje się dobrą soczystą
taniną i przyjemną kwasowością.
Wino eleganckie i
dobrze pasujące do roladek z bekonu wypełnionych smażonymi
daktylam
Krem
z ciecierzycy z bekonową posypką
Malleolus
de Valderramiro 2009 ( 100 % Tempranillo dojrzewa 18 miesięcy w
beczkach z dębu francuskiego ) wino zrobione z winogron z ponad
osiemdziesięcioletnich krzewów. Kolor bardzo ciemny, intensywnie
czerwony. Nos jest bardzo bogaty dominują nuty czarnych owoców,
pikantnych przypraw. W ustach wino to jest mocne z pięknymi
jedwabistymi taninami. Posiada bardzo dobrą strukturę i harmonię.
I
tak doszliśmy do ostatniego wina które okazało się absolutnym
królem wieczoru Malleolus
de Sanchomartin 2009 (100 %
Tempranillo dojrzewa 22 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego )
tego wina zrobiono niestety tylko 3000 butelek. Krzewy do jego
produkcji zajmują niecały hektar w Pago de Sanchomartin (w okolicy
Pesquera del Duero).
W
kolorze jest intensywnie czerwone z fioletowymi refleksami. Dominują
aromaty ciemnej morwy, jeżyn , lukrecji. Garbnik jest gładki i
idealnie gęsty. Wino bardzo skoncentrowane o długim bardzo
przyjemnym finiszu.
Będzie doskonale pasować do smażonych roladek z ciasta Won-Ton
wypełnionych mięsem z ogona wołu i sosem Pedro Ximenez
DeSabor
jest również importerem hiszpańskich szynek, wędlin, serów,
oliwek oraz oliwy
I
właśnie kilka rodzajów oliw mieliśmy również okazję
zdegustować.
Almazara
"El Tendre"to firma która powstała w 1839 roku. Jest to
firma rodzinna w której tradycja tłocznia oliwy przekazywana jest z
pokolenia na pokolenie. Tłoczenie odbywa się oczywiście w sposób
tradycyjny maksymalnie w okresie 4 godzin od zbioru ( ma to
decydujący wpływ na smak i jakość). Pierwsze tłoczenie nadaje
oliwom wspaniałe aromaty migdałów, świeżo skoszonej trawy,
zielonego jabłka, pomidorów z ostrym pieprznym finiszu.
Degustowaliśmy
na zaproszenie importera deSabor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz