- 8 jajek,
- 1 ząbek czosnku,
- cebula,
- 150 – 200 g szynki gotowanej,
- łyżka tymianku świeżego,
- 1/2 łyżeczki płatków chilli,
- sól,
- oliwa,
-
60
g sera cheddar,
Do
miski wrzucić tymianek, wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę
soli, chilli i dokładnie rozbełtać.
Cebulę
pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie ( używam oliwę z
pomidorków) około 5 minut. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku,
pokrojoną w niewielką kostkę szynkę i dusić kolejne 5 minut.
Włożyć
pomidorki koktajlowe, wlać jajka i zamieszać.
Przelać
do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na około 12 minut. Posypać startym serem ( ja użyłam
cheddara z szałwią).
Gdy
nie mamy pomidorków koktajlowych w oliwie można użyć świeże
pomidorki. Należy je wtedy dodać do cebuli razem z szynką.
Czyli płatki scalają to wszystko - ciekawe
OdpowiedzUsuńJakie płatki?
OdpowiedzUsuńja mam chilli w płatkach i dodaję je do smaku. Całość scalają jajka :)
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwyśmienity blog :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie :-)
www.kuchniaipodroze.blogspot.com